Η επικοινωνία του συστήματος ασφαλείας με το κέντρο λήψης σημάτων βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα επίγεια τηλεφωνικά δίκτυα και δυστυχώς αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα της ασφάλειας. Οι αλλαγές στο τοπίο των σταθερών επίγειων τηλεφωνικών γραμμών, η παράλληλη χρησιμοποίηση του internet μέσα από τις επίγειες γραμμές και η εξέλιξη των διαρρηκτών στον τρόπο δράσης τους, δημιούργησαν μια επιτακτική ανάγκη για αδιάλειπτη επικοινωνία των συστημάτων με το Κέντρο Λήψης Σημάτων.

Πρόσφατα ο ΟΤΕ ξεκίνησε την αλλαγή των γραμμών του σε τεχνολογία ευρυζωνική (VOIP). Αυτό απλά σημαίνει ότι η επικοινωνία μέσω της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής την οποία χρησιμοποιεί το σύστημα ασφαλείας για να στείλει τα σήματα στον κεντρικό σταθμό, εξαρτάται πλήρως από τη συσκευή router. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή βλάβης της συσκευής, θα διακοπεί η τηλεφωνική γραμμή. Είναι προφανές ότι το ευαίσθητο κομμάτι της επικοινωνίας γίνεται πιο ευάλωτο από ποτέ.
Επίσης, βάσει της εμπειρίας μας είμαστε σε θέση να κατανοούμε πως πλέον οι διαρρήκτες έχουν εξελίξει τον τρόπο δράσης τους και τον έχουν προσαρμόσει στα δεδομένα που δημιουργεί η τεχνολογία. Όντας προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν συστήματα συναγερμού, στην προσπάθεια τους να εισβάλουν σε έναν χώρο, αναζητούν τρόπους να τα παρακάμψουν. Ένας από τους συνηθέστερους είναι να κόβουν τη γραμμή του σταθερού τηλεφώνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια επικοινωνίας του συστήματος με τον Κεντρικό Σταθμό. Συνεπώς το σύστημα αποκομμένο δεν «ενημερώνει» το κέντρο λήψης σημάτων για οτιδήποτε του συμβεί (διακοπή ρεύματος, παραβίαση χώρου, βανδαλισμός σειρήνας, κ.τ.λ.) με ό,τι φυσικό επακόλουθο έχει αυτό.